Er du udbyder?

Rengøring af vaskemaskine

Beskriv din opgave kort, og få lokale eksperter til at tage sig af den – helt gratis og uforpligtende.

Få løst dine opgaver på ingen tid...

  • Opret opgave hurtigt og nemt
  • Lokale eksperter løser opgaven
  • Gratis og uforpligtende
Det tager kun 1 minut...

Hvis du ikke sørger for at rengøring af vaskemaskine regelmæssigt, udsætter du dit tøj for bakterier, ubehagelige lugte, skimmelsvamp og lignende problemer. Vaskemidler og skyllemidler kan sætte sig fast på indersiden af maskinen, hvilket skaber grobund for mug og skimmel.

Hver gang du vasker tøj, opsamler vaskemaskinen snavs, som primært klæber sig til gummiet i hjørnerne ved tætningerne. Disse tætninger forbliver ofte fugtige, og snavset kan hurtigt udvikle sig til mug. Det er vigtigt med rengøring af vaskemaskine regelmæssigt for at forhindre dårlig lugt og pletter på dit tøj. Vent ikke til problemet opstår – forebyg det ved at holde vaskemaskinen ren.

Rengøring af vaskemaskine: En person rengør indersiden af vaskemaskinens tromle med en rengøringsklud og et mildt rengøringsmiddel. Det øverste af vaskemaskinen er åbent, og den indvendige tromle er synlig. Vaskemaskinen er placeret i et vaskerum, og der er synlige rengøringsværktøjer og -produkter omkring, herunder en spand og svampe.

Rengøring af vaskemaskine

Hold din vaskemaskine ren indvendigt

For at sikre, at din vaskemaskine forbliver ren og fri for bakterier, kan du følge disse enkle trin til at rengøre den grundigt:

1. Start med dørtætningerne og pakningerne

Tag nogle håndklæder og læg dem i blød i klar eddike eller brintoverilte. Placer dem på pakningerne omkring vaskemaskinens låge og lad dem ligge i cirka en time. Dette hjælper med at løsne fedt og skimmelsvamp samt desinficere området. Brug en tandbørste til at fjerne eventuelle rester og skyl grundigt efter. Indstil derefter vaskemaskinen til den forlængede cyklus med største last og varmeste indstilling.

2. Fyld tromlen eller vaskemiddelskuffen med bagepulver og eddike

Tilsæt en liter eddike og en halv kop bagepulver. Alternativt kan du bruge klorin, enzymvaskemiddel, citronsyre eller brintoverilte. Hvis du har en frontlæsser, hæld eddiken i vaskemiddelskuffen og bagepulveret i skyllemiddelskuffen. For top-læssere, lad vandet løbe i et par minutter, tilføj derefter eddike og bagepulver, og stop vaskecyklussen efter et minut for at lade blandingen stå i blød i en time. Fuldfør vaskecyklussen efter blødningen.

3. Fortsæt vaskecyklussen

Mens vaskecyklussen kører, kan du rengøre ydersiden af vaskemaskinen med en blød klud vredet op i eddike.

4. Kør endnu en varmtvandscyklus

Efter den første cyklus, kør endnu en cyklus med varmt vand. Dette vil hjælpe med at løsne eventuelle rester. Når cyklussen er afsluttet, lad døren stå åben for at tørre tromlen og forhindre skimmelsvamp.

5. Rengør alle dele

Tag et håndklæde gennemvædet i eddike og rengør indersiden af lågen. Brug en tandbørste til at komme ind i de svært tilgængelige kroge. Glem ikke at rengøre de øverste kanter og flader samt karrets kant. Afslut med at tørre maskinens yderside af med en fugtig klud for at få den til at skinne både indvendigt og udvendigt.

Ingredienser til at rengøring af vaskemaskine

Eddike og bagepulver

Eddike og bagepulver er populære valg til rengøring af vaskemaskiner derhjemme. Du skal blot bruge en liter eddike og en deciliter bagepulver. Indstil maskinen til 90 ºC og en lang vaskecyklus. Kombinationen af eddike og bagepulver hjælper med at fjerne kalk og holde vaskemaskinen ren og frisk. Bemærk dog, at denne blanding er mild og ikke altid effektiv mod alt mug. Ved mere genstridigt snavs kan stærkere rengøringsmidler være nødvendige.

Enzymvaskemiddel og blegemiddel

Pulveriseret enzymvaskemiddel med højt indhold af fedtfjernende enzymer er ideelt til rengøring af vaskemaskiner. Indstil maskinen til 90 ºC, tilsæt vaskemidlet og blegemidlet, og vælg den vaskecyklus med højeste lastmulighed. Denne kombination fjerner effektivt klæbrige rester og efterlader vaskemaskinens inderside skinnende ren.

Citronsyre

Citronsyre er et naturligt og effektivt rengøringsmiddel til fjernelse af sæberester, kalk, dårlig lugt og snavsophobninger inde i vaskemaskinen. Bland en deciliter citronsyre med en halv deciliter bagepulver og indstil vandtemperaturen til 90 ºC. Denne blanding renser dybt og efterlader maskinen frisk og ren.

Brintoverilte

Brintoverilte er et kraftfuldt middel til rengøring af vaskemaskiner. Det fjerner mug, kalk, bakterier og vira. Tilsæt en liter brintoverilte og indstil maskinen til 90 ºC på en lang vaskecyklus. Lad det trække i cirka tre timer for de bedste resultater. For frontbetjente vaskemaskiner kan det være nødvendigt at gentage processen flere gange.

Klorin

Klorin er effektivt mod dårlig lugt, men bør kun bruges med koldt vand og op til 40 ºC. Vær forsigtig ved brug af klorin, da det kan trænge ind i porøse overflader som porcelæn eller plastik i vaskemaskinens indvendige tromle. Klorin fjerner heller ikke kalk og skimmelsvamp, så det er bedst at bruge det som en del af en større rengøringsrutine.

Sådan holder du din vaskemaskine ren og frisk

En ren vaskemaskine dufter fremragende, og det gør dit tøj også. Hvis din maskine lugter, betyder det, at rester af snavs har samlet sig indvendigt. Her er nogle tips til at forebygge ansamlingen af snavs og mug i vaskemaskinen:

Brug den rette mængde vaskemiddel

Det er vigtigt at spare på vaskemidlet. Ved brug af for meget vaskemiddel vil overskydende rengøringsmiddel samle sig inde i vaskemaskinen og føre til ophobning. Tjek emballagen for doseringsvejledninger for at undgå dette problem.

Skyl meget beskidt tøj

Undgå at lægge møgbeskidt tøj direkte i maskinen. Skyl det for at fjerne overskydende snavs, inden du vasker tøjet i maskinen. Dette hjælper med at reducere snavsophobning i vaskemaskinen.

Lad lågen stå åben

Efter hver vask, lad lågen stå åben, så tromlen kan tørre ud. Dette er en enkel metode til at forhindre vækst af skimmelsvamp. Hvis du bruger en vaskemaskine med frontlæsning, kan du også lade vaskemiddelskuffen stå åben for yderligere ventilation.

Sådan renser du bedst din vaskemaskine

Fjern kalk med citronsyre

For at holde din vaskemaskine fri for kalkaflejringer, tilsæt en mild citronsyre i sæbeskuffen og kør en vask uden tøj. Citronsyre er effektiv til at opløse kalk og efterlader maskinen ren og frisk.

Rens trevlesien regelmæssigt

Hvis din vaskemaskine begynder at lugte, er det tid til at rense trevlesien. Trevlesien fanger løse fibre og små genstande, der kan tilstoppe vandtilløbet og -afløbet. Ved at holde trevlesien ren, sikrer du, at din vaskemaskine fungerer optimalt med den bedst mulige vandtilførsel og -afløb. Regelmæssig rengøring af trevlesien forhindrer også dårlig lugt og forbedrer maskinens ydeevne.

Sådan gør du gummilisten ren i vaskemaskinen

Rengøring af vaskemaskinens gummiring eller dørbælg

Gummilisten i din vaskemaskine, også kendt som dørbælg, kan samle snavs, mug og rester over tid. Her er tre effektive metoder til at rengøre den:

Metode 1: Brug et specialiseret rengøringsmiddel

Brug et rengøringsmiddel, der er særligt beregnet til vaskemaskiner. Følg producentens anvisninger for påføring og skylning for at sikre, at gummilisten bliver grundigt rengjort og desinficeret.

Metode 2: Sæt dørbælgen i blød med en eddikeblanding

Lav en blanding af eddike og vand i forholdet 1:1. Brug en klud eller svamp til at påføre blandingen på gummilisten, og lad det sidde i 15-20 minutter. Tør derefter listen af med en ren klud for at fjerne snavs og mug.

Metode 3: Brug en mild kloropløsning

Bland en mild opløsning af klor og vand. Påfør opløsningen på gummilisten med en klud eller børste, og lad det virke i et par minutter. Skyl grundigt med vand og tør listen af for at fjerne eventuelle rester af klor.

Forebyggelse af snavs på vaskemaskinens gummiring

For at undgå ophobning af snavs og mug på gummilisten, lad altid lågen og sæbeskuffen stå på klem efter hver vask. Dette sikrer ventilation og hjælper med at holde gummilisten tør, hvilket forhindrer vækst af skimmel og bakterier.

Sådan får du din vaskemaskine til at dufte godt

Rengør vaskemaskinen med opvasketabs

For at fjerne dårlig lugt og få din vaskemaskine til at dufte frisk igen, kan du bruge opvasketabs. Følg disse trin:

  1. Vask med opvasketabs: Kør en vaskecyklus på 90-95 grader. Placer 3-4 opvasketabs direkte i tromlen. Opvasketabs er fedtopløsende og vil effektivt løsne gamle sæberester, der kan være årsagen til dårlig lugt.
  2. Vask med citronsyre: Efter den første cyklus, kør endnu en vask på 90-95 grader, men tilsæt denne gang 2 dl citronsyre. Citronsyre hjælper med at opløse kalk og fjerner eventuelle rester, hvilket efterlader din vaskemaskine ren og friskduftende.

Ved at følge denne metode regelmæssigt, kan du holde din vaskemaskine fri for ubehagelige lugte og sikre, at dit tøj altid dufter friskt efter hver vask.

Hvor ofte skal man rengøre sin vaskemaskine?

Regelmæssig rengøring af vaskemaskinen

For at holde din vaskemaskine i optimal stand og sikre, at dit tøj forbliver frisk og rent, anbefales det at rengøre vaskemaskinen hver anden måned. Følg disse enkle trin:

  1. Brug programmet til rengøring af tromlen: De fleste moderne vaskemaskiner har et specifikt program til rengøring af tromlen. Brug dette program til den periodiske rengøring.
  2. Alternativt program: Hvis din vaskemaskine ikke har et dedikeret rengøringsprogram, kan du bruge programmet “Bomuld 90”. Denne indstilling bruger høj temperatur, der effektivt fjerner snavs og bakterier fra tromlen.

Ved at rengøre din vaskemaskine hver anden måned forlænger du dens levetid, forbedrer dens ydeevne og sikrer, at den altid leverer tøj, der dufter friskt og er fri for rester af sæbe og kalk.

Grundlæggende Rengøring af Vaskemaskine: Sådan Holder Du Din Maskine Frisk og Effektiv

Rengøring af vaskemaskine er en ofte overset, men væsentlig vedligeholdelsesopgave, der kan forbedre maskinens ydeevne og forlænge dens levetid. Over tid kan vaskemaskinen ophobe snavs, sæberester og skimmel, hvilket kan påvirke både effektiviteten af vasken og maskinens lugt. Her er en praktisk guide til at holde din vaskemaskine ren og funktionsdygtig:

  1. Rengør Tromlen: Start med at køre en tom vask ved høj varme med et vaskemaskine-rengøringsmiddel eller en blanding af eddike og natron. Dette hjælper med at løsne og fjerne opbygget snavs og sæberester.
  2. Rens Gummipakningen: Tør gummipakningen omkring tromlens kant af med en klud dyppet i en blanding af vand og eddike. Dette område kan ofte samle skimmel og snavs, så vær grundig med rengøringen.
  3. Rens Vaskemiddelskuffen: Tag vaskemiddelskuffen ud og vask den grundigt under varmt vand. Brug en børste til at fjerne eventuelle opbygninger af sæberester, der kan tilstoppe skuffens udløb.
  4. Tjek og Rens Filteret: Mange vaskemaskiner har et filter, der fanger hår og små partikler. Fjern og rens dette filter regelmæssigt for at sikre, at maskinen fungerer optimalt.
  5. Luftudtørring: Efter hver vask, lad vaskemaskinen stå åben i et stykke tid for at sikre, at alle dele tørrer ordentligt. Dette forhindrer fugt i at skabe et miljø for skimmelvækst.

Ved at følge disse enkle trin kan du sikre, at din vaskemaskine forbliver i topform og fortsætter med at levere friske og rene resultater hver gang. Regelmæssig rengøring vil ikke kun forbedre maskinens præstation, men også bidrage til en mere hygiejnisk vaskoplevelse.

Se videoen herunder og bliv klogere på hvordan du rengør din vaskemaskine:

Læs også:

Rengøring af ovn: Effektive metoder og tips

(Kilder)

Hvor ofte skal jeg rengøre min vaskemaskine?

Det anbefales at rengøre din vaskemaskine hver måned for at forhindre ophobning af snavs, sæberester og skimmel, som kan påvirke maskinens ydeevne og lugte.

Hvordan rengør jeg vaskemaskinens tromle?

Kør en tom vaskecyklus med varmt vand og tilsæt enten en kop hvid eddike eller en vaskemaskinerens for at fjerne ophobninger og bakterier. Dette hjælper med at holde tromlen ren og lugtfri.

Hvordan rengør jeg vaskemaskinens sæbeskuffe?

Tag sæbeskuffen ud og skyl den grundigt under varmt vand for at fjerne sæberester og skimmel. Brug en gammel tandbørste til at skrubbe hjørner og svært tilgængelige områder. Lad den tørre helt, inden du sætter den tilbage.

Hvordan forhindrer jeg dårlig lugt i min vaskemaskine?

For at forhindre dårlig lugt, lad lågen stå på klem efter hver vask for at tillade luftcirkulation og tørre tromlen. Rengør filteret regelmæssigt og brug en vaskemaskinerens eller hvid eddike cyklus månedligt for at fjerne lugtfremkaldende bakterier.

Accepter opgave

Vælg dag og tid